Annemin Yemekleri: Kabak Çiçeği Dolması

Ege yemeği olarak bilinen ve yaz mevsimi yemeği olan çiçek dolması bizim yörede (Giresun Çamoluk) çok yapılan ve sevilen bir yemek çeşididir. Rahmetli annem çok yapardı ve ben severek yerdim. Evlendikten sonra karımdan öğrenmesini istediğim birkaç yemekten biri kabak çiçeği dolmasıdır. Aşık Osman Feymanî’ye gittiği köyde arada sırada kabak çiçeği dolması ikram etselerdi eminim:

Yeni köye imam oldum
Yenice belamı buldum
Kabak yemeye mi geldim
Bu köye ben ya Resûlallah

Sözleriyle başlayan destanını yazmazdı.

Öncelikle kullanacağımız çiçeğin sakız kabağı çiçeği olması gerektiğini, tatlı kabağı çiçeğinden olmadığını hatırlatmış olayım. Kabak çiçeği özellikle kabak mevsiminde olur ve kabaklardan önce çıkar. Yeşil kabaklar arasında sarı çiçekleriyle çok güzel bir manzara oluşturur. İsmini hatırlayamadığım büyük bir bestekarımızın icat ettiği makama bu çiçeğin adını verdiğini öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Daha sonra bostanda iri yeşil yapraklar arasında lâle gibi açan sarı çiçekleri görünce daha iyi anladım.

Yaza doğru olmaya başlayan kabak çiçeğini toplarken dişileri koparmamaya dikkat edilmelidir. Dişi olup olmadığını ise çiçeğin içindeki sarı kısma bakarak anlarız. Sivri ise erkek, yassı ise dişi olur. Dişiler kabağa döneceği için kopartırsanız kabakları da engellemiş olursunuz.

Çiçeklerin bir mevsimi olduğu gibi toplanma zamanı da vardır. Günün her saatinde toplanmaz. Arzu edilen kıvamda olması için sabah güneş yükselmeye başlamadan önce toplanmalıdır. Sabah sekizden sonra çiçekler yavaş yavaş kapanmaya başlar ve kapanmış çiçeği açmak ise neredeyse mümkün değildir. O yüzden sabah erkenden toplanmalıdır.

Malzeme

Sakız kabağı çiçeği
Taze fasulye
Bulgur (tercihen yörenin orta boy bulguru)
Sarımsak
Tereyağı
Tuz
Yapılışı

Çiçeklerin sap kısmındaki yeşil çanağın uçları kopartılır. İçindeki sarı kısım çay kaşığı ile çiçeğin çeperini yırtmadan çıkartılır. Fasulyeler ayıklanıp küçükse başları kopartıldıktan sonra büyükse dilimlendikten sonra yıkanır ve tencerenin dibine dökülür. Tencerenin dibine konulmasının nedeni fasülyenin çiçek dolmasına göre daha geç pişmesi çiçeklerin alınırken zarar görmemesidir. Kılçıkları ayıklanmış çiçekler az bir suyla ıslatılmış, tuzlanmış bulgurla doldurulur. Ancak bulgur çok konulmamalıdır. Çiçeğin büyüklüğüne göre bir çay kaşığının üçte biri veya yarıya yakını kadar bulgur konulmalıdır. Doldurulan çiçekler ikiye katlandıktan sonra itina ile fasulyenin üstüne dizilir. Tencereye büyüklüğüne göre yarım veya bir çay bardağı su dökülür. Su kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Ocak üzerinde yaklaşık on beş dakika kaldıktan sonra alınır. Suyun çok olmamasına dikkat edilmelidir. Pilav yapar gibi su dökülmez. Çünkü çiçekler çok hassastır ve pişerken de sulanacaktır. Suyun fazla olması yaprakların hamur gibi yumuşamasına ve içindeki bulgurun tencereye dağılmasına sebep olur.

Tereyağlı sarımsak iki farklı şekilde dökülebilir. Ben ilk olarak annemin usulünü anlatayım. Pişen çiçekler tencerede suyu kalmışsa süzüldükten sonra uygun bir tabağa usturuplu bir şekilde dökülür. Tencerenin dibindeki fasülyeler çiçeklerle karışır. Bir başka tavada tereyağı eritilir, havanda dövülen sarımsak bir miktar su ile birlikte erimiş tereyağının üzerine dökülür ve karıştırılır. Daha çiçek dolmalarının olduğu tabağın üzerinde gezdirilir. Tuza gelince tencereye konulan suya katılabildiği gibi eritilmiş tereyağı içine de katılabilir.

İkinci usulde ise tereyağında kavrulmuş sarımsağı sıcak su ile karıştırdıktan sonra dizilen çiçek dolmalarının üzerine dökülür ve yukarıda anlatıldığı gibi pişirilir. Suyu çekilen tencere ters döndürülerek geniş bir tabağa bırakılır.

Çiçeklerin çatalla yenilecek kıvamda olmasına dikkat edilmelidir. Günün diğer saatlerinde de yenilmekle birlikte yaygın olanı sabah kahvaltıda yenilmesidir.

Afiyet olsun.




Bu yazıyı, Facebook'ta paylaşayım...

Bu yazıyı, Twitter'da paylaşayım...

Bu yazıyı, LinkedIn'de paylaşayım...

Bölümler

Yazılarım

Yazılarımı okuyabileceğiniz sayfadır.

Kitaplarım

Kitaplarımı görebileceğiniz sayfadır.

Basında

Basındaki haberleri görebileceğiniz sayfadır...

Etkinlikler/Takvim

Tüm etkinlik, toplantı ve konuşmalarımın haberini takip edebileceğiniz sayfadır.

Videolar

Muharrem ayına has âdetler

Muharrem ayı bizim için ne ifade eder?
Muharreme has uygulamalar

Taziye ayı denilir. Taziye nedir?

Maktel nedir ve ne için okunur?

Hadikatü’s-Süeada okunması adeti

Aşure nedir?

Aşure ne zaman pişirilir?

Aşure pişirmek ne demek?

Aşurenin tatlı olarak dağıtılması adeti nedir?

Aşure orucu nedir?

Muharremi anlatan çok ilahiler, nefesler

Muhabbet baldan neden tatlıdır?

Muhabbetin sözlüklerde sevgi, aşk, dostluk ve sohbet anlamları var, muhabbet ile bunlardan hangisi kastedilir?
Peygamberimiz ile ilgili söylenen şu söz bize ne der?
Muhammed’den muhabbet oldu hâsıl
Muhammedsiz nuhabbetten ne hâsıl
Tasavvufta ‘Muhabbet ızhar ister, fedakarlık ister” denir. Muhabbette izhar şart mıdır? Şartsa nasıl izhar edilir?
Aşıklar kara baht(ı) olur
Hakk'ın katında kutl'olur
Muhabbet baldan tatl'olur
Yiyemezsin demedim mi
Baldan tatlı olmasına rağmen muhabbettin yenilememesinin nedeni ne olsa gerektir?
Muhabbetin zirvesi “Rıza” imiş. Rıza muhabbette niçin zirvedir?
Genelde hep birbirine benzetilir. Sohbet ile muhabbet arasındaki fark nedir?
Bu ve bunun gibi daha bir çok sorunun cevabı videoda.

ismailgulec.net